Apa Itu “Mirin”

Mirin adalah sejenis bahan perasa penting didalam makanan jepun.

Mengandungi 40-50% gula.

Ia adalah sejenis wine beras/rice wine yang hampir menyamai sake (sejenis arak beras jepun), tetapi mempunyai kandungan alkohol yang kurang sedikit iaitu 14%.

Pada zaman dahulu Mirin digunakan sebagai minuman pemabuk (sweet sake).

Mirin digunakan dengan memercikkan sedikit kepada ikan yang di bakar atau untuk menghilangkan bau hanyir ikan.

Amaun yang sedikit digunakan bersama gula dan kicap soya.

Ia tidak digunakan dengan berlebihan ini adalh kerana rasanya yang kuat.

Kadang-kadang ia digunakan sebagai pelengkap/perisa sushi.

Mirin selalunya digunakan didalam pembuatan teriyaki sauce.

credit to : halalgenius.comImage

About these ads

About FahmieSabri

Lecturer at Politeknik Merlimau Melaka, Tourism & Hospitality Department

Posted on November 30, 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. ada kandungan alkohol? Islam haram kan alkohol walaupun setitik air pun

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: