Ramuan Whey Dalam Makanan

Apakah itu Whey??

Whey adalah bahan yang dipisahkan daripada pepejal susu semasa dalam penghasilan keju. Untuk menentukan samada halal atau sebaliknya perlulah melihat kepada sumber enzim/rennet yang digunakan untuk mengental susu menjadi keju.

Jika sumber rennet untuk menghasilkan keju adalah dari sumber yg haram… maka whey yg dihasilkan juga adalah haram…

Maka, secara dasarnya whey adalah produk yg meragukan@syubhah.. Wajib dipastikan produk yang mengandungi whey mendapat pengesahan halal yg sah dan diiktiraf.

Whey terkandung di dalam produk2 spt susu tepung(lelemak susu), biskut, coklat dsbnya…

Bagi body builder, whey protein yg diambil di dalam diet pemakanan adalah wajib dipastikan status halal produk tersebut daripada Badan Islam yang diiktiraf.

Logo halal diiktiraf : https://www.facebook.com/notes/sahabat-halal-jakim/logo-halal-malaysia-yang-sah-dikeluarkan-oleh-jakimjain/410790362292384

Logo halal oleh Badan Islam diiktiraf : http://www.halal.gov.my/v3/index.php/ms/senarai-badan-islam-yang-diiktiraf

Logo2 halal tidak sah : https://www.facebook.com/notes/sahabat-halal-jakim/logo-halal-yg-tidak-sah-bermula-1-jan-2012/303761032995318

Image

About FahmieSabri

Lecturer at Politeknik Merlimau Melaka, Tourism & Hospitality Department

Posted on November 30, 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: