HUSNU ZHON

Di sinilah rahsia terbesar yang kita perlu sama-sama amalkan berdasarkan sumber yang sahih agar hidup semakin lapang, rezeki bertambah berkat, nikmat Allah semakin berlipatganda dan mengecapi ketenangan kebahagiaan serta kedamaian hati yang terpatri taqwa padaNya. Salah satu sifat taqwa yang dimaksudkan adalah mempunyai husnuz zhon atau sangkaan yang baik terhadap ALLAH Ta’ala seperti dalam hadis :

Dari Abu Hurairah ra, ia berkata bahawa Rasulullah ﷺ bersabda, Allah berfirman,

أَنَا عِنْدَ ظَنِّ عَبْدِى بِى

“Aku sesuai dengan sangkaan hamba pada-Ku.” (Muttafaqun ‘alaih)

Apakah maksud sangkaan di sini ? Apa kaitannya dengan rezeki ? Maka kita selami pendapat ulama mengatakan bahawa maknanya adalah Allah akan memberi keampunan jika hambaNya meminta keampunan. Allah akan menerima taubat jika hambaNya bertaubat. Allah akan beri rezeki jika hambaNya meminta rezeki. Allah akan mengabulkan doa jika hambaNya meminta.

Jadi apa yang penting sebenarnya adalah kita bersangka baik dengan ALLAH dalam setiap saat kehidupan, berhenti mengeluh, mengungkit, komplen, menyalahkan takdir atau orang lain sebaliknya ‘mengisi’ hati jiwa kita dengan husnuz zhon yang terang benderang dalam meraih rahmat ALLAH Ta’ala.

Bila hati dan jiwa penuh dengan Cahaya ini, maka doa akan menjadi sebenarnya doa, istighfar sebenar-benarnya istighfar, sujud sebenar-benarnya sujud, sedeqah sebenar-benarnya sedeqah dan iman taqwa itulah yang sebenar-benarnya diterima di sisi ALLAH. Sangkaan husnuz zhon inilah sebagai bukti kita tidak berputus asa dengan rahmat ALLAH walaupun ditimpa bala bencana musibah yang dahsyat segetir ujian api marak membakar itu tidak mampu mencederakan Nabi Ibrahim as, malah sang gergasi ikan paus yang besar menelan Nabi Yunus as masih tetap terselamat dan seteruk musibah penyakit Nabi Ayub as berbelas tahun lamanya akhirnya sembuh pulih dengan kuasa ALLAH.

Jadi apakah yang menghalang kita bersangka baik dengan kuasa ALLAH Yang Tak Terbatas ini ?

Sedangkan DIA lah yang mencipta sekalian alam ini dan memberi rezeki kepada makhlukNya baik yang mukmin maupun yang kafir. Jadi berdoalah kepada ALLAH dengan sangkaan yang terbaik, kerana doa adalah senjata ampuh bagi para mukmin.

Firman Allah :

“Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahawasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran. (Surah Al Baqarah : 186)

Moga kita dapat menghayati segenap kekuasaanNya yang tiada batas ini untuk berdoa pada ALLAH yang terbaik dalam hidup, berdoa sepenuh hati agar dikurniakan rezeki yang berkat supaya dapat membantu orang lain yang lebih memerlukan, berdoa untuk Ummat ini agar dapat hidayah petunjuk terbaik dan dielakkan daripada ditimpa bala musibah yang berat. Semoga dengan husnuz zhon dalam doa kita disulami keindahan taqwa sebegini akan dipermudahkan dalam meraih rahmat dan kasih sayang ALLAH.

Download link di bawah untuk lebih penerangan berkenaan Husnu Zhon

Rahsia Magnet Rezeki

Advertisements

About FahmieSabri

Lecturer at Politeknik Merlimau Melaka, Tourism & Hospitality Department

Posted on May 4, 2017, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: